De Ardèche

De Ardèche is een Frans departement , vernoemd naar de rivier de Ardèche. De Ardèche maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes en ligt dichtbij het natuurreservaat en natuurpark  ‘de Cevennes”.  De Ardèche heeft een opvallende schoonheid en een prachtige natuur. Voor wandelaars en fietsers is de Ardèche ideaal. Prachtige bossen, geweldige vergezichten en riviertjes om af te koelen.


Door eeuwenlange inwerking van de natuur zijn er duizelingwekkende kloven, prachtige steile wanden, overhangende rotsen en valleien ontstaan, afgewisseld met ondiepe rivieren en rotsplateaus. Dat maakt de Ardèche een geweldige locatie voor verschillende vakantievierders, de groene toeristen (de wandelaars en fietsers die rust waarderen) en de avonturiers.

Het is ook zeker een paradijs voor watersportliefhebbers. Je kunt er o.a. kanovaren, raften, canyoning en kajakken, desgewenst onder professionele begeleiding. Liefhebbers van deze wat ruigere watersporten kunnen hier hun hart ophalen. Verder kun je er klimmen, parapente, ultralight vliegen, vissen en paardrijden. Kortom, voor elk wat wils.


De omgeving

Landschappelijk is het een erg mooi gebied dat bekend staat om de kloofdalen (gorges), zoals de Gorges de l’Ardèche met de bekende Pont d’Arc bij Vallon-Pont-d’Arc, een prachtige natuurlijk gevormde rotsboog over de rivier, die meer dan 80 kilometer door een prachtige kloof slingert. Bezoek de grotten bij Pont d’Arc met prehistorische rotstekeningen. Er loopt een weg langs en er zijn her en der kiezelstrandjes. Er zijn diverse mogelijkheden om deze rivier per kano te ontdekken, verschillende afstanden, voor elk wat wils. De oude spoorbaan in het dal van Eyrieux laat zich zonder problemen bewandelen of fietsen.

Ook zijn er diverse grotten zoals de bekendste Aven d’Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en Grotte Chauvet Pont d’Arc. De hoogste berg is de Mont Mezenc met 1754 meter. Bekendste rivieren zijn de Rhône, de Ardèche (rivier), de Chassezac, de Eyrieux, de Beaume, de Ligne en de Doux. Hier heeft u vaak het rijk alleen.
De Ardèche is dun bevolkt en grote steden ontbreken. Wel zijn er veel kleine middeleeuwse dorpjes als Largentière, Les Vans en Balazuc, het toeristische Ruoms,  het gezellige stadje Aubenas en de hoofdstad van de Ardèche Privas. Bezoek in uw vakantie ook de kastelen van Vogüé en Chambonas, en de ruïne bij Banne met prachtig uitzicht. Uw vakantiehuis is de springplank om al dit moois te bezichtigen.

Klimaat

Over het algemeen heeft de Ardeche een continentaal klimaat met mediterrane invloeden. De temperatuur van Zuid-Oost Frankrijk ligt in de zomer tussen de 25 en de 30 graden Celsius. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is 12 graden Celsius. De zon schijnt gemiddeld 250 dagen per jaar.


Flora & Fauna

Het bergland van de Ardèche is zeer interessant qua bloemen: Gentianen, wilde Viooltjes, Arnica’s, Leeuwenklauw, Kogelbloem en de goudgele Brem geven de bergvlaktes een spectaculair aanzicht. Van de bomen valt de Kastanje op, verder zijn er olijfbomen, eiken en naaldbomen. Ook is er veel fruitteelt, ondermeer kersen, peren, abrikozen en perziken. Ook wilde kruiden als lavendel, tijm en wilde prei groeit er.

In de bergen komen veel roofvogels voor. De buizerd komt het meest voor, maar men kan er ook valken en een arend tegenkomen. In de rivieren zit veel forel en ook bevers zijn er te vinden. In de heuvels komen herten, reeën en everzwijnen voor.

Kortom

De schoonheid van de natuur, het mediterrane klimaat, het glasheldere water in de frisse rivieren waar elke vorm van waterpret een verkwikkende activiteit wordt, de feestelijke sfeer in de dorpjes, de kleine markten waar de geurige streekproducten je tas in rennen: vers fruit, boerenkazen, vleeswaren, honingsoorten, wijnen uit de Côtes du Rhône.

Dàt is nou wat je noemt… de Ardèche.